Ordningsregler

Föreningens ordningsregler antogs av styrelsen 2004-06-07.

Ansvar för ordningen 

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna.

Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

För vem gäller reglerna

Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättsinnehavare. Även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för hyresgäster.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först anmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots anmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.

Har Du frågor

Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

 

1. Om allmän aktsamhet

Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

Om akut skada inträffar i huset tag kontakt med någon i styrelsen.

2. Om säkerhet

Kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.

Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Var särskilt vaksam när du öppnar via porttelefonen.

Lämna inte källardörrar olåsta.

Din lägenhet bör vara utrustad med brandvarnare. Närmare information lämnas av styrelsen.

Meddela gärna grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid.

3. Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter

Föreningen källsorterar avfallet. Markerade kärl för olika avfallsprodukter finns placerade i soprummen på gården. Vänligen respektera indelningsordningen av miljöhänsyn.

Grovsoprummet används för kartong/wellpapp och tidningar. Kartonger och övrigt emballage ska vikas ihop eller tas isär för att spara utrymme. Tidningar läggs i separata tidningskärl.

El-, elektronikavfall, färgburkar och andra kemiska produkter får inte lämnas i soporna utan ska lämnas på närmaste miljöstation.

4. Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trapphus och hiss.

Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från kl. 22 till kl. 7 på morgonen dagen efter.

Under denna tid bör man därför undvika

att använda tvättmaskin eller torktumlare
att använda diskmaskiner
hög ljudvolym från radio/TV eller musikanläggning

Har du fest så informera gärna grannarna i god tid innan.

5. Nycklar

Det finns minst tre nycklar till varje lägenheten. Nycklarna ingår i ett system och nycklarna passar även till föreningens övriga gemensamma utrymmen. Nycklarna kan inte kopieras utan måste beställas via styrelsens nyckelansvarige. Dessutom finns två nycklar till postfacken.

Tillägg 2022-09-01: Lägenhetsnycklarna går inte längre till föreningens övriga gemensamma utrymmen. Till dessa har varje lägenhetsinnehavare  minst två särskilda nycklar.

6. Portkod

Portkoden byts ett par gånger per år. Som förutsättning för detta är att det inte misstänks att koden är ”på drift”. I detta fall kommer koden naturligtvis att bytas direkt och måhända utan förvarning.

Som information kan också nämnas att det finns en speciell kod som brevbärare, sophämtning etc. har tillgång till. Det är en kod som en samfällighet - Förvaltarservice - bestämmer och som vi ser till att ställa till förfogande. Denna kod har vissa restriktioner avseende vid vilka tider den kan användas och fungerar till exempel inte på natten. Var vänlig och uppge därför inte vår portkod till dessa personer. De är hänvisade till att använda sin egen, mindre exklusiva, kod.

7. Porttelefon

Vid båda entréerna finns det porttelefoner monterade. När den uppringande ringer upp er lägenhet så kopplas detta via Telias fasta telefonnät. Ert telefonnummer måste alltså programmeras in i portkodscentralen. Detta görs av styrelsens tekniskt ansvarige.

Så här fungerar porttelefonen

När ni uppgivit Ert telefonnummer till nyckelansvarig och denne programmerat er porttelefon så fungerar denna enligt följande:

En tonvalstelefon är ett krav.

Tekniken att assistera dörröppningen är egentligen rätt enkel, fast vår bruksanvisning är svårtolkad. När en person ringer upp från porttelefonen så gör man så här:

Säg till personen som ringer upp. "Tryck en [valri siffra] när jag lagt på". Säg att siffran t.ex. är 5.

Innan man lägger på själv uppe i lägenheten så trycker man in siffran, i detta fall en 5:a. Därefter lägger man på luren.

Personen vid porten trycker in siffran (5) och porten låses upp.

Uppge inte portkoden till den som ringer upp. Det endast är ”inre kretsen” som skall ha tillgång till denna och dessutom så hörs ibland porttelefonen litet väl bra i omgivningen.

8. Syssla

Detta är ju som bekant en bostadsrättsförening, dvs. vi kan som förening fritt välja i vilken utsträckning vi vill köpa in tjänster för vår gemensamma trevnad.

Vi har lagt oss på en nivå som vi anser är rimlig, några saker återstår dock att göra. Dessa har vi fördelat mellan medlemmarna. Det är oftast saker som inte är särskilt betungande om man delar på dem. Att låta någon anställd göra dem hade dock påverkat hyran på lägenheten. Bra affär för oss. Detta bygger dock på att alla hjälper till.

De berömda ”Barken-dagarna”

Till litet korv och bröd, kaffe eller vad det nu kan vara som passar in på säsongen så har vi startat en tradition att ett par gånger per år fixa till huset

En gång på våren och en på hösten gör vi fint i rabatter, städar gemensamma utrymmen och sköter lite lättare underhåll på fastigheten.
Inför Julen brukar vi julpynta gården och andra gemensamma utrymmen.

9. Posten

Postlådor till samtliga lägenheter finns i porten i uppgång 24A. Där finns också ett postfack till Brf Barken.

10. Tidningen

Vid er ytterdörr finns en tidningsklämma. Tidningsbuden levererar dock inte längre tidningen till ytterdörren.

11. Om gemensamma kostnader

Var sparsam med varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten och el betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt.

12. Balkonger, altaner

Balkonger/altaner får inte användas för

  1. permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering
  2. skakning av mattor, sängkläder mm.
  3. grillning, om inte närboende grannar gett sitt samtycke.

Placera blomlådor innanför balkongräcket.

För inglasning av balkong krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.

13. Matning av fåglar

Matning av fåglar är inte tillåten inom fastigheten på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.

14. Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer

Cyklar och mopeder ska förvaras i cykelrummet eller i cykelstället på gården.

Cyklar, mopeder, barnvagnar och rullatorer får ej placeras i porten eller i trappuppgången. Tillfällig parkering av MC på gården är tillåten.

Moped och MC körning på gården är förbjuden.

15. Källare

I källaren får förvaras personliga tillhörigheter endast på avsedd plats. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källare.

Ventiler som finns i Ert förråd måste vara öppna.

Vi rekommenderar också att ni pallar upp sakerna som står i förrådet på trätrallar, om de sk 30-årsregnen skulle slå till. Detta är ett generellt råd ifrån försäkringsbolagen och tidigare hyresgäster.

16. Parabolantenn

Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.

17. Husdjur

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp djurets spillning.

18. Ventilationen

I skötselinstruktionen till lägenheten finns en liten guide till bl.a. hur ventilationen fungerar, läs gärna denna litet extra noga. Sammanfattningsvis kan man säga att det inte är tillrådligt att stänga ventilerna vid fönstren.

Vissa källarförråd har ventiler och det är viktigt att observera att dessa ventiler skall vara öppna och inte blockerade.

19. Underhåll av lägenheten

Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Om något går sönder måste du se till att det repareras.

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

En särskild bostadsrättsförsäkring kan vara ett bra skydd om olyckan är framme.

20. Förändringar i lägenheten 

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid. 

21. Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten.

22. Om du tänker flytta

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar Din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.

Föreningen tar också ut en administrativ överlåtelseavgift av säljaren på 900:-.

Tillägg från 2022-05-10: Upplåtelseavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift får tas ut efter beslut av styrelsen. Överlåtelseavgiften får uppgå till högst 3,5 % och pantsättningsavgiften till högst 1,5 % av det prisbasbelopp som gäller vid tidpunkten för ansökan om medlemskap respektive tidpunkten för underrättelse om pantsättning.

23. Vad skall ni få överta från förre ägaren

Framförallt pratar vi om nycklar till lägenheten, minst tre stycken nycklar till ytterdörren samt två nycklar till postfacket. OBS! Lägenhetsnycklarna är märkta med både lägenhetsnummer och följdnummer.

Ni skall också finna litet dokumentation

En skötsellista för just er lägenhet. I denna finner man också en lista över de olika entreprenörer som bidrog till renoveringen av detta hus 1999.
Föreningens stadgar

Lämna gärna kvar dessa ordningsregler till den som övertar Din lägenhet!

Dessa ordningsregler har beslutats av styrelsen 2004-06-07 att gälla fr.o.m 2004-06-15.

Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.